torstai 7. marraskuuta 2013

Helppo, nopea ja tosihyvä lihan ja kalan panerointi- eli leivitysvinkki....Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön ja soijaton!

Toinen tämän päivän nopea ruokavinkki on miten paneerata liha (tai kala) nopeasti ilman maitoa, munaa ja vehnäjauhoja.
Viime keväänä vietin siskojeni kanssa yhteistä päivää ja valitessamme päivän ruokia huomioon ottaen useammat ruoka-aineallergiat, ehdotin valmistettavaksi leivitettyjä, ohuita kanan rintafileitä. Siskoni olivat hieman epäluuloisia, siitä miten saada aikaan hyvä lopputulos....mutta minulla oli ratkaisu valmiina: polentajauho!
Olen vuosien varrella kokeillut useita paneerausvaihtoehtoja, niin itse tehtyjä, kuin valmiina myynnissä olevia versioita, mutta mielestäni mikään ei voita polentajauhoja, eli karkeaa maissijauhoa, josta perinteisesti valmistetaan"polenta":a, tyypillistä vuoristoseutujen ruokaa Italian pohjoisosissa. Polentajauhoa käytettäessä lihaa ei tarvitse edes kastaa nesteeseen, koska karkea jauho tarttuu helposti ja hyvin lihan pintaan ja mikä parasta, myös pysyy siinä paistettaessa, joten lopputulos on paitsi maukas, myös kaunis!

Leivitetyt kananrinnat (maidoton, munaton, gluteeniton,pähkinätön, soijaton)
Ainekset:
maustamattomia kananrintafileitä esim. ohuita
öljyä paistamiseen (esim.oliiviöljy tai rypsiöljy)
sitruunaa puristettuna valmiiden fileiden päälle
Leivittämiseen (PERUSPANEROINTISEOS):
polentajauhoja "silmämitalla"
suolaa maun mukaan
mustapippuria maun mukaan

mausteita (esim. paprika,valkosipulijauhe) tai kuivattuja yrttejä (esim. rosmariini, timjami) makusi mukaan
Valmistus:
Sekoita suola ja mustapippuri polentajauhon kanssa tasaiseksi. Painale kananfileet yksitellen seoksessa molemmin puolin (kahteen kertaan), niin että seos on tasaisesti levitetty joka puolella. Auta panerointia kiinnittymään paremmin painelemalla filettä seokseen haarukalla.  
Leivitetyt kananfileet ennen paistamista.
Paista leivitetyt kananfileet nopeasti molemmin puolin kypsäksi kuumassa öljyssä. Huom, älä aloita paistamisesta ennenkuin öljy on tarpeeksi kuuma (eli lihan pitää "tiristä" pannulla), mutta ole varovainen, ettei öljyn lämpötila nouse liikaa ja polta lihaa.
Valuta kanafileet talouspaperin päällä. Purista sitruunan mehua lihan päälle ja tarjoile.
Saat vaihtelua ja enemmän makua lihaan kun lisäät peruspanerointiseokseen omien mieltymystesi mukaan MAUSTEITA esim. hieman valkosipulijauhetta, paprikaa tai inkivääriä, erilaisia pippureita tai kuivattuja yrttejä (esim. rosmariini, origano, timjami). Tai jos haluat vähän tulisempaa versiota, voit lisätä jauhettua peperoncino:a! 
Esim. KANAlle sopivat hyvin:
paprikajauhe, sitruunapippuri. valkosipulijauhe, inkivääri, rosmariini, basilika, timjami ja unikonsiemenet.
POSSUN LIHAlle taas paprikajauhe, inkivääri, rosèpippuri, rosmariini ja origano. Kehoitan kokeilemaan rohkeasti oman makusi mukaan!
KALAN kanssa sopivat hyvin esim. tilli, timjami, sitruunamelissa, rakuuna, basilika, persilja, korianteri, salvia.
Siskojeni kanssa päädyimme lisäämään valkosipulijauhetta ja rosmariinia ja tulos oli niin maukas, että he päättivät "adoptoida" tämän  kevyemmän leivitysmenetelmän omiin keittiöihinsä...,-).
Peruspanerointiseos valkosipulijauheen ja kuivatun rosmariinin kera.
Yhdessä leivitettyjen kananfileiden kanssa teimme uunissa paistettuja Rapeita lohkoperunoita:
Kuorimisen ja viipaloimisen jälkeen lohkot olivat hetken kylmässä vedessä, jonka jälkeen ne kiehuivat n. 10 min. kuumassa hieman suolatussa vedessä. Ennen uuniin (225°C) menoa lohkot "pyöritettiin" öljy-paprika-suola-mustapippuri-seoksessa ja levitettiin uunipellille. Hieman tuoretta rosmariinia (kuivatettukin käy, jos tuoretta ei ole saatavilla) kaveriksi ja tuoksua tuomaan ja noin reilun vartin päästä rapeat lohkot olivat valmiita......olivat hyviä ja katosivat hetkessä!
Tiestikö, että leivitetyt kananrinnat ovat loistavia eväsleivissä? Lisäät leipien tai maissi/riisikakkujen väliin esim. hieman sinappia ja vihreää salaattia, oliiveja tai niitä vihanneksia, joita voit syödä. Uskomattoman hyvää kylmänäkin!!!
Leivitetyt kananfileet ilman maitoa, kananmunaa ja vehnäjauhoja

2 kommenttia:

  1. Monen monta kertaa olen ajatellut kokeilla tätä panerointivinkkiä ja tänään oli se päivä. Me perheemme kalaa syövät päätimme sairaspäivän kunniaksi valmistaa kalapuikkoja tätä ohjetta mukaillen ja olivatpa hyviä. Ei tarvittu muuta kuin pakastealtaan seiti fileitä, polentajauhoa ja ripaus mausteita. Ihan huippuhyvää ja pesee kaupan puikot 6-0. Tämä ohje meni heti pikaruokien top kymppiin. Kiitos jälleen! :)

    VastaaPoista
  2. Hienoa, etta tykkasitte!! Munkin mielesta paras ja yksinkertaisin panerointisysteemi tahan mennessa, sopii lihaan ja kalaan ja mausteita&yrtteja lisaamalla voi muokata mieleisensa...ja hvyin pysyy pinnassa!

    VastaaPoista