tiistai 4. helmikuuta 2014

"Aina ei mene niin kuin Strömsössä"....mietteitä blogin pitämisestä ensimmäisen "trimestre":n jälkeen

Huomasin tänään, että tasan kolme kuukautta sitten tein ensimmäisen postaukseni tähän blogiini, jonka ulkoasua olin kantapään kautta yrittänyt saada edes sen näköiseksi, että pystyisin julkaisemaan ruokjaohjeitani. Olen edelleenkin "work in progress" -vaiheessa, koska olen päättänyt yrittää suoriutua kaikista blogin teknisistä jutuista itse ja siitä johtuen blogistani puuttuu jo ihan monta perusasiaakin. Mutta toivottavasti pikkuhiljaa saan näistä sivuista muokattua sen näköiset, kuin mielessäni haluaisin!
Kehittyääkseni blogin pitämisessä olen ilmoittautunut eräässä sisustuslehdessä näkemälleni nettikurssillle, (banneri sivupalkissa) jonka tarkoituksena on auttaa bloggereita kehittymään taidoissaan. Ohjelmaan kuuluu mm. kuvankäsittelyohjelmien käyttoä ja valokuvausta yms. jotka allekirjoittaneelle ovat todella hyödyllisiä, sillä lähes kaikki julkaistut kuvani ovat kännykällä (ja kiireessä) näpsättyjä...;-D, joten toivon, että tulevina kuukausina tämä blogin ulkoasu tulee toivottavasti kohentumaan lisääntyvien teknisten taitojen myötä.

Mitä ajatuksia nämä ensimmäiset kolme kuukautta ovat minussa herättäneet:
Minulle on vahvistunut ennestään se, että blogin päivittämiseen tarvitaan aikaa. Ohje jonka saatan "hetkessä" toteuttaa keittiössä, vaatii paljon enemmän aikaa reseptiksi muodostuakseen. Kun kirjoitat ohjetta toiselle, pitää muistaa, että monet itselle selvät asiat eivät välttämättä ole niin toiselle. Toinen vaikeus on, että teen monesti ruokia "silmämitalla", kokeilen, maistan, lisään.....enkä pidä kirjaa määristä! Nyt olen yrittänyt pitää lähistöllä edes jotain paperilappusta, johon kirjoitan käytetyt ainesmäärät, mutta joskus ne lappuset tahtoo sitten salaperäisesti hukkua....korjatakseni tämä asian, olen päättänyt nyt pitää keittiössä esillä isoa vuosikalenteria.....tuleepahan kirjattua ohje ja määrät sitten päiväkohtaisesti.
Kuvien ottaminen tahtoo vielä minulta liian usein unohtua!!! Ja koska usein lounastan yksin ja ne ovat monesti myös niitä päivittäisiä "inspiraation" hetkiä, saattaa käydä, että näläntunteen viedessä melkein näon menessään, unohdan yksinkertaisesti napata kuvan! Näin on käynyt jo vaikka kuinka monta kertaa!!
Eilen illalla kokeilin tehdä "Scaloppine":ja uudella tavalla; lopputulos oli aivan ihana, mutta tänään muistin....Oops, taas ne KUVAT!!! Sunnuntaina halusin tehdä porsaan palapaistia tomaattisienikastikeessa. Avatessani lihakauppiaan paketin huomasin, että porsaan sijasta sisällä oli naudan palapaistia. Koska muut ainekset oli jo esillä, valmistin tuon lihan samlla tavalla muulle perheelle. Hartaasti ja rakkaudella haudutin sitä yli tunnin......ja ajattelin ottaa siitä kuvat, koska naudasta huolimatta tekotapa oli yhtäläinen.....mutta, miten kävikään kokille......no, taas ne KUVAT UNOHTUIVAT eli ohje jäi siis odottamaan sitä seuraavaa kertaa.  Miten sitä muistaisi napsata ne kuvat? Ehkä pitäisi ripustaa keittiöön muistilappu näkyvään paikkaan, tyyliin "Joko kuvasit?" Samoin varmasti lounaan valmistaminen aiemmin, eikä "viimetipasssa" verensokerin olleessa jo pohjalukemissa auttaisi asiaa!
Usein sitä kysyy, että saavuttaako tekstit lukijat? Onhan bloggerissa ne tilastot, mutta luin, etta niiden kävijämääriin ei ole luottamista, koska monesti vierailijat voivat olla jopa robotteja! Mielenkiintoista!! No, ainakin tajusin heti alussa poisulkea omat käynnit bloggerissa olevalla toiminnolla, joten on ainakin itse pois laskuista...;-): Nyt kurssin alussa piti aktivoida "Google Analytics"-ohjelma ja sen verratessa olen jo viikossa huomaanut eron! Joka tapauksessa, kiitos kaikille vierailijoille ja lukijoille, jotka ovat löytäneet sivuni ja palaavatkin uudestaan niitä lukemaan!! Pysykää linjoilla, muutakin mielenkiintoista on tulossa!!! Parasta blogin pidossa on ollut, kun on kehitellyt hyvän ohjeen, jonka sitten lukijakin on hyväksi kokeillut. Kun moniallergisen elämä ruoan puolesta kun on "ainaista kieltäytymistä" ja stressaavaakin "ainesosien tarkistamista" ja ainakin kodin ulkopuolella usein ruokanautinnot ja leivoshetket on  joko täysin poissuljettuja tai ne menee tyyliin "riisikakut tai Semperin kolakakor:it mukana kassissa", haluan edesauttaa, että edes kotona voisi syödä maukasta ja vaihtelevampaa ruokaa.

Tiedän, että blogitarjonta on niin valtava tänä päivänä, että jos ei ole hyviä "hakuvälineitä" (vielä ei ole paljoa tietoa/taitoa ko.asiata) ja aktiivinen myös muissa "social network":eissä (tähän on tulossa parannusta kurssin aikana) on aika vaikeaa tulla löydetyksi. Myos "dieettiruoat" on aihepiiri, joka koskettaa/kiinostaa pienempää piiriä. Vaikka "Nikka's Bar" ei ole pelkästään ruokablogi, "vaihtoehtoruoka" on siinä kuitenkin pääosassa.
Ja väliin ne vaihtoehtokokeilut menee ihan täysin "päin prinkkalaa"....kerron pari esimerkkiä: Jokin aika sitten näin ihailemassani Cannelle&Vanille-blogissa videon, jossa tehtiin mahtavia gluteenittomia quinoascones:ja. Kaikki näytti niin houkuttelevalta, että päätin kokeilla niiden tekoa ilman kananmunaa. Mutta, ensin ongelmana oli löytää "kuivattuja karpaloita", joita etsin monen paivan ajan joka puolelta ja kun ei löytynyt, päätin tehdä "scones":it ilman. Tehdessäni taikinaa, huomasin, että mulla ei ole sconesin tekon tarvittavaa "muottia" ja hätäpäissä kokeilin käyttää lasia, joka oli paitsi liian laakea tuohon takoitukseen, myos liian taikinaan tarttuva ja niinpa valmistamani sconesit olivat..........todella matalia! 
Muuten maku oli kyllä niin hyvä, että tulen kokeilemaan uudestaan...paremmalla onnella!
Toinen kokeilu, jossa ei myöskään mennyt "kuin Strömsössä", liittyy todella mielenkiintoiseen vegaanileivontakirjaan, jonka löysin kerran Akateemisesta Suomen visiitillä ja toinen toistaan huokuttelevammasta kuvista innostuneena päätin, että kokeilen reseptit, jotka pystyn jollain tavalla tekemään tai muuntelemaan. 

Ongelmaksi nousi, että kaikissa ohjeissa käytetään jauhoseosta, jossa on ksantaanikumia. Ko. ainetta ei täältä löydy edes luontaistuotekaupasta....eikä kaikista apteekeistakaan. Siitä huolimatta, päätin kokeilla ihanan näköistä "karpalo-appelsiinimaustekaukkua" (olin vihdoin löytänyt eräästä etnisestä kaupasta niitä kuivattuja karpaloitakin!). 

En tiedä, mikä meni vikaan, mutta tuloksena oli....erittäin ....hmmmm......"tiivis" kakku, joka oli seuraavana päivänä kuin tiiliskivi ja tämä hieman laimensi intoani kokeilla kirjan muita reseptejä ennekuin saisin haltuuni tarvittavat ainekset. Nyt olen onneksi löytänyt yhden apteekin, josta voin tilata tuota "ksantaanikumia" ja "guarkumia", joten tulossa on jälleen kokeiluja tuosta kirjasta, toivottavasti paremmalla...;-D. Nyt olen metsästämässä sitten "psylliym":ia, jota Suomessa käytetään paljon leivonnassa, mutta tähän mennessä tuloksena on ollut vain "ei oota". No, en kyllä löytänyt Ogran:in kuuluisaa "No egg"-korvikettakaan, jota olisin halunnut kokeilla, joten sekin laittetaan "puutelistaan" seuraavalle Suomen käynnille ja välillä mennään niillä tarvikkeilla, joita löydetään.

4 kommenttia:

  1. Olipa paljon hyvää asiaa. Jospa itsekin joskus ehtisi ja jaksaisi paneutua bloginsa virittämiseen... :D Osaatkohan sanoa, onko ruoka-aineiden lähettäminen postissa kuinka vaikeaa Euroopan sisällä? Tai edes sallittua?

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos kommentista!! Ajattelin, etta "uskaltaisinkohan" jakaa naita mietteita, mutta paatin kuitenkin kirjoittaa naista hankaluuksistakin/kommelluksistakin mita ainakin aloittelevalle bloggarille tai keittiossa "haarailevalle" sattuu...;-). Toivon mukaan tassa kehittyy! Euroopan sisalla on sallittua lahettaa ruoka-aineita (ainakin kuivia) postissa, sitten voi olla maakohtaisia saantoja esim. kasittaakseni Englannissa taitaa olla tiukemmat saannot. Huomasitko, etta sain tehtya sen "muropohjaisen"piirakan myos kasvisoljylla! Nimittain jokaisessa kasvismargariinissa,jonka olen tahan mennessa kontrolloinut on ainakin soijalesitiinia...

    VastaaPoista
  3. Tuota lähettämistä kyselin, kun käväisi mielessä, että tuskin esim. psylliumin lähetyskulut ihan hirveiksi nousisivat ja no-egg pakettikin on aika köykäinen.
    Bongasin kyllä ja kiitos siitä. Ohje odottaa jo tulostettuna keittiössä tulevaa viikonloppua. ;)

    VastaaPoista
  4. Itsekin ihastuin tahan viimeisimpaan versioon ja aion tehda uudestaan kasvisoljylla tana viikonloppuna....Rigonin paarynahillotaytteella talla kertaa. Nuo postikulut on yllattavan korkeita Euroopassa, mutta psyllium ei taida paljoa painaa. Olisi hienoa saada kokeilla kylla molempia! Korvaisin kylla kaikki kulut....;-). Jos mahdollista, niin lahetatko mulle meilia? Kiitos jo kauunista ajatuksesta!

    VastaaPoista