perjantai 7. helmikuuta 2014

Sienirisotto ("Risotto ai funghi") kylmien talvipäivien vastapainoksi ja viikonlopun "kaikettoman"menùn alkuruoaksi

Milanossa on satanut nyt yli viikon ajan ihan yhtä soittoa! Eli meilläkin on täällä talvi!! Viime maanantaina satoi välillä jopa luntakin, mutta taas vesi vei voiton. Eilen onneksi oli pieni katkos päällä ja auringonsateet pääasivät tunkemaan itsenä pilvien läpi....ja hetken, mutta vain hetken kävi kevään tuulahdus...;-). Tämä kylmä ja kostea ilma saa ajattelemaan lämmittävää ruokaa...koko ajan, joten tällä kertaa ajattelin koota koko menun viikonlopun viettoon, eli olkaa hyvä, "per primo" Sienirisottoa, tässä ohje:


SIENIRISOTTO   (Risotto ai funghi)  (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)

Ainekset:
40-50 gr. kuivattuja sieniä (Tässä ohjeessa käytin kuivattuja herkkutattia, vaihtoehtoisesti voit käyttää tuoreita 400 gr.  tai pakastettuja tatteja tai muita sienisekoituksia 250gr.)
1/2 sipulia (kelta-tai salottisipuli)
oliiviöljyä
risottoriisiä  esim. Arborio tai Carnaroli noin reilu 1dl ruokailijaa kohden (eli n. 80gr.)
n. 1 dl valko- tai kuohuviiniä
n. 1 lt (riippuen riisin määrästä) kasvis-tai lihalientä (joko itse tehtyä tai liemikuutiosta tai valmiina myytäviä)
suolaa tarpeen mukaan
pippuria tarpeen mukaan
persiljaa (tuoretta tai pakastettua) maun mukaan

Valmistus:
Laita kuivatut sienet likoamaan kulhoon lämpimään veteen n. 20-30min. ajaksi.
Laita jo valmis liemi kuumuumaan tai valmista liemi haluamistasi kasviksista. Laita valmiin liemen lämpö minimille.
Siiviloi sienet, mutta säästä niiden vesi. Pilko sieniä tarvittaessa pienemmiksi.
Pilko sipuli hienoksi silpuksi ja kuullota se öljyssä hyvin miedolla lämmöllä.  Lisää sienet ja kuullota muutaman minuutin ajan.
Lisää riisi ja sekoita se hyvin joukkoon. Kääntele seosta muutaman minuutin ajan, niin että öljy imeytyy riisiin.
Lisää viini riisin joukkoon kattilaan ja nosta lämpöä, jotta alkoholi haihtuu ja viini imeytyy riisiin. Kääntele riisiä koko ajan, ettei se tartu pohjaan kiinni.
Kun viini on haihtunut, laske lämpötilaa keskilämmölle ja ala lisätä lientä, kauhallinen kerrallaan. Sekoita liemi aina hyvin riisiin ja seuraa kypsennystä, koska on tärkeää, ettei riisi tartu pohjaan.
Siiviloi sienien liotinliemi tiheällä siivilällä ja lisää se kattilaan. Sekoita ja jatka kypsennystä lientä lisäten ja sekoittaen. Tarkista välillä risoton makua ja lisää hiukan suolaa & pippuria, jos liemi itsessään on kovin mautonta. (Huom! Valmisliemet ovat yleensä varsin suolaisia, joten niitä käyttäessasi ei suolaa varmasti tarvitse lisätä.)
Noin viisi minuuttia ennen kuin risoton pitäisi olla kypsä (eli n. 15 min. kypsennyksen alusta), lisää halutessasi persiljaa maun mukaan. (Huom! Mikäli voit syödä tuoretta persiljaa lisää se aivan kypsennyksen loppuvaiheessa.)

Kun sienirisotto on kypsä (n. 20 min. riippuen riisin laadusta ), tarkista maku. Rouhi hiukan pippuria päälle ja halutessasi persiljaa ja tarjoile!!
Saman risoton voit myös valmistaa punaviiniä käyttäen. Maku on silloin hieman voimakkaampi "maalaismaisempi" ja risoton väri tummempi. Molemmat ovat maultaan todellä hyviä...en niiden välillä osaisi valita suosikkiani. Teen yleensä mökillä versiota punaviinillä höystettynä. Se sopii jotenkin paremmin "metsämäiseen" tunnelmaan. Valko-tai kuohuviinillä höystetty on "elegantimpi" versio. Samoin halutessasi voit valmistaa risoton ilman viiniä. Aloitat silloin suoraan liemeä lisäämällä.
Katso myös tästä Granaattiomenarisoton ohje
Sienirisotto (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti