sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Browniet ilman kaakaojauhetta tai suklaata....usko tai älä, ne onnistuvat myös ilman maitoa, kananmunaa, gluteenia tai soijaa!!!

Blogin puolella eletään tällä hetkellä hiljaisempaa eloa, sillä iäkäs anoppini on ollut jo viikon päivät sairaalassa joten myös me vietämme suurimman osan päivästä hänen luonaan. Päivittäiset kokkailut jää "Nikan nopeisiin" ja niin nopeisiin, ettei niistä ehdi muistaa edes kuvaa räpsäistä tulevia postauksia varten, mutta juuri ennen tuota ikävää anopin sairaskohtausta ehdin kokeilla brownien tekoa, joten kerron nyt "lennossa" tuosta kokeilusta...
Mielessäni oli jo pitemmän aikaa kytenyt brownie:n kokeilu Emily Maniquist:in "Vegeherkkujen" herkullisen kansikuvan innoittamana ja päätin kokeilla muokata kirjan reseptiä, jota muutamat bloggaajat olivat kokeilleet ja kehuneet, itselle sopivaksi.
Mainitsin jo aiemmin, ettei kaikki kokeilut keittiössä todellakaan aina onnistu, vaikka olisi hyvä ohjekin edessä, sillä "korvaavat" aineet poikkeavat monesti jo koostumukseltaan "normaalisti" käytetyistä aineksista, joten reseptiä täytyy muokata määrienkien osalta...samat määrät korvaavia aineksia ei välttämättä tuota samantyylistä lopputulosta. Tein ensin kokeilun käyttämällä vehnäjauhojen sijasta riisi-peruna-&tapiokajauhojen seosta mukaillen Vegeherkkuja-kirjassa olevaa ohjetta gluteenittomasta jauhoseoksesta ja kaakaojauheen sijaan carobjauhetta, seuraten muuten kirjan ohjetta, mutta jokin ei toiminut taikinan koostumuksessa ja lopputulos.....meni suoraan roskiin! Taikina oli maultaan todella hyvää, mutta se ei kypsynyt uunissa kunnolla, edes kypsymisaikaa pidentämällä. Brownienhan kuuluu olla hieman "kosteita" keskeltä, mutta tekeleeni jäi sekä raa'aksi, että liian "vetiseksi" keskeltä. Lisäksi carobjauheen ominaismaku korostui mielestäni liikaa. Yllätyksekseni suklaata rakastava mieheni, joka oli maistanut sekä taikinaa, että palan uunista tullutta "yllätystä", totesi pitävänsä tosi paljon epäonnistuneen teoksen mausta, joten päätin kokeilla brownien tekoa uudelleen "silmämäärällä", puolittaen carobjauhon määräja mitaten käyttämäni ainekset tarkasti (tässä syy ohjeen "grammamittoihin"). Uusi kokeilu kannatti ja brownien teko onnistui.....jopa niin hyvin, että kun seuraavana päivänä alkuperäisestä reseptistä inspiroituneena, halusin laittaa palojen päälle vielä "minttukreemiä", jäljelle oli jäänyt vain muutama pala, joista sain pitää kynsin hampain kiinni!
Palojen kuorrutus ei oikein onnistunut, koska aiemmin päivällä valmistamani kreemi oli jääkaappikylmää ja malttamattomana odottavien makeannälkäisten perheenjäsenten edessä en jaksanut enää odottaa tarpeeksi sen notkistumista, joten kreemin levitys meni vähän niin ja näin....8-9. Minusta minttukreemi oli ihanan raikasta ja täydensi brownien "suklaista" makua....mieheni taas, no, hän piti paljon enemmän niista paljaista ja simppeleistä paloista...;-).
Vinkkinä ohjeen kokeiluun sanon, että kannattaa odottaa kunnolla browninen jäähtymistä ja säilyttää ne jääkaapissa. Seuraavana päivänä maku on vielä parempi. Mikäli minttukreemi ei innosta, voit tarjoilla browniepalat sellaisenaan tai siiviloidä päälle tomusokeria. Minttukreemin tekoon käytetään alkuperäisessä reseptissä minttulikööriä, mutta vaihdoin sen minttusiirappiin, jota tiputin myös nauhana kreemin päälle. Minttusiirappia käytetään Italiassa paljon varsinkin kesällä mintun makuisen granita:n ja raikkaan, tosivihreän minttujuoman tekoon. Se valmistukseen käytetään sokeria, vettä, mintunlehtiuutteetta, minttuöljyä ja saflorin luonnollista uutetta.
Jos valmistat kreemin aiemmin, anna sen notkistua rauhassa huoneenlämmössä ennen leivonnaisten päälle levitystä, sillä liian kylmä kreemi ei levity kunnolla ja lopputulos ei ole kovin kaunis. Makuhan ei siitä muutu, mutta ainakin oma silmäni olisi kaivannut kauniimman näköisen lopputuloksen...;-).

"Brownies"  (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton, vegan)
Ainekset:
225 gr jauhoseosta (koostumus: 310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä,  40 gr tapiokajauhoa tai Maizenaa ja  2 tl johanneksenleipäpuunjauhetta)
250 gr hienoa sokeria (voit laittaa vähemmäkin, jos et ole kovin makean ystävä) tai ruokosokeria
38 gr carobjauhetta (tai kaakaojauhetta, jos voit käyttää sitä)
1 1/4 tl ruokasoodaa
hyppysellinen suolaa
312 ml haaleaa vettä
100 ml miedon makuista kasvisöljyä (esim. maissi- tai auringonkukkaöljyä)
1 1/4 rkl viinietikkaa (mielellään valkoviinietikkaa)
Valmistus:
Sekoita isossa kulhossa kuivat aineet (jauhoseos, sokeri, carobjauhe, ruokasooda ja suolahyppysellinen) yhteen. Käytä seulaa, jotta seokseen ei tulisi paakkuja.  
Lisää joukkoon vesi ja kasvisöljy koko ajan sekoittaen. Voit sekoittaa taikinan käsin tai yleiskoneella. Itse käytän yleiskonetta matalalla teholla.
Lisää viinietikka, sekoittaen nopeasti  taikinan tasaiseksi.
Levitä taikina tasaisesti suorakaiteiseen vuokaan (n.21*28) leivinpaperin päälle. Paista noin 30 min. Ensin  10 min. 200° ja laske sitten lämpö 180 asteeseen ja jatka kypsennystä noin 20 min. Kokeile kypsyyttä hammastikulla, mikäli taikina ei jää kiinni tikkuun, pohja on kypsä.
Anna browniepohjan jäähtyä rauhassa paistinvuoassa ainakin reilu puoli tuntia, mielellään enemmänkin. Leikkaa browniet paloiksi terävällä veitsellä. Ripota päälle joko tomusokeria tai levitä päälle minttukreemiä.
Minttukreemi (Huom! Kreemiin käytetyt kasvismargariinit sisältävät soijaa tai rypsia, muuta browniet eivät sisällä):
58 gr huoneenlämpöistä kasvismargariinia
140 gr luomutomusokeria 
2 rkl minttusiirappia (tai 4 rkl minttulikööriä tai minttuaromia maun mukaan)
Vatkaa margariinia yleiskoneella pehmeäksi. Kaavi aines kulhon reunoilta takaisin keskelle.
Lisää tomusokeri siivilän läpi ja lisää minttusiirappi/-likööri/-aromi. Vatkaa noin minuutin ajan, kunnes ainekset ovat hyvin sekoittuneet kesekenään ja kuohkea kreemi on muodostunut.
Jos tarjoilet browniet heti, levitä täyte palojen päälle. Muutoin voit säilyttää kreemin jääkaapissa ja levittää sen palojen päälle myöhemmin ennen tarjoilua.
                     "Browniet minttukreemillä"  - maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, vegan



Päivitys 26/4: tein uuden kokeilun tästä Brownies-reseptistä, lisäämällä vegemajoneesia ja vaihtamalla johanneksenpuunleipäjauheen ksantaaniin. Lisätiedot ja kuva löytyvät täältä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti