lauantai 31. toukokuuta 2014

Viikonlopuksi maittavia hillotäytteisiä pikkuleipiä: Makeat "häränsilmät" ja Romanttiset sydämet......

Päätin kokeilla hieman erilaista murotaikinaa, joka sopisi samoin soija-allergisille, vaikkakin pidän kovasti aikaisemmin postaamastani murotaikinasta, josta tein myös soijattoman variaation. Halusin nimittäin aromatisoida taikinan teellä inspiroituna huhtikuisesta minikurssista. Sain taikinaan inspiraation tästä videosta Youtube:ssa. Samaa pohjaa käytin (aromatisoituna tosin situunan kuorella) sitruunakermahedelmäpiiraakkaan, josta on postaus tulossa ihan lähipaivinä.
Yleensä olen leiponut "kaikettoman" murotaikinan saman tien, koska olin lukenut jostain, että gluteenittomat murotaikinat tulisi leipoa heti, eikä laittaa "lepäämään" kylmään, koska muuten taikinasta tulee liian kova ja helposti rikkoontuva. Tällä kertaa laitoin taikinan jääkaappiin tunnin ajaksi ja se oli tosi helppo ja nopea käsitellä, ei murentunut. Se mikä minut yllätti, oli että seuraavana päivänä pikkuleivät olivat todella maukkaita. Eli jos pienimmät sydämet (ehkä olivat hieman liian kauan uunissa) ensimmäisen päivänä tuntuivat liian "kovilta", seuraavana päivänä maut olvati parantuneet ja pikkuleivät saaneet oikean koostumuksensa....onko teillä samanlaisia kokemuksia? Mistähän se voi johtua? Olen huomannut saman asian myos monien kakkujen & piirakoiden teossa....uunituore ei olekaan parasta, vaan seuraavana päivänä maut ovat paremmin esillä ja koostumus tuntuu olevan paremmin kohdallaan!

"Häränsilmät" (Occhi di bue) ja Romanttiset sydämet (maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, vegan)
Ainekset isoon taikinaan, halutessasi voi puolittaa määrät ja tehdä pienemmän taikinan:
500 gr  jauhoja  (Alkuperäisessä ohjeessa vehnäjauhoja). Käytin jauhoseosta joka koostui seuraavasti: 310 gr riisijauhoa, 105 gr perunatärkkelystä,  40 gr tapiocajauhoa (myös  Maizena käy), 45 gr quinoajauhoa ja  2 tl johanneksenleipäpuunjauhetta (tai vaihtoehtoisesti 1 1/2 ksantaania).
150 gr hienoa sokeria tai ruokosokeria (Alkuperäisessä ohjeessa ruokosokeria. Laitoin puolet-puolet)
1 rkl  tärkkelystä (joko perunajauhoa tai maissitärkkelystä ( Käytin Maizenaa)
100 gr  miedon makuista kasvisöljyä (esim. maissi- tai auringonkukkaöljyä)
hyppysellinen suolaa
1 tl leivinjauhetta (käytin biologista leivinjauhetta, mutta tavallinenkin käy)
1 teepussin sisältö (Esim. Earl Grey, jota käytin tässä taikinassa)
vajaa 1 lasillinen kasvismaitoa
halutessasi ripaus kanelia
hilloa tai marmeladia ta (käytin  "Zuegg":in appelsiinimarmeladia ja "Rigoni di Asiago":n mansikka&metsämansikkahilloa.
Valmistus:
Sekoita isossa kulhossa kaikki kuivat aineet keskenään: jauhot, sokeri, tärkkelys, leivinjauhe, tee, suolahyppysellinen ja halutessasi kaneliripaus. Käytä seulaa jauhojen kanssa, jotta seokseen ei tulisi paakkuja.
Lisää joukkoon kasvisöljy ja sekoita seosta hyvin, niin, että öljy imeytyy siihen.
Aloita kasvismaidon lisääminen vähän kerrallaan ja jatka sekoittamisesta koko ajan niin, että saat aikaan yhtenäisen, pehmeän ja elastisen taikinan, joka ei takerru käsiin.
Voit sekoittaa taikinan käsin tai yleiskoneella. Käytän yleensä yleiskonetta matalalla teholla.
Siirä taikina kulhosta jauhoiteutellla tyoalustalle ja muovaa taikinaa niin, että siitä on helppo muodostaa tasaisen sileä pallo. Kierrä taikinan ympärille tuorekelmua ja laita jääkaappiin lepäämään ainakin tunniksi.
Ota taikina esiin tuorekelmusta ja ripottele sille vähän riisijauhoja. Jaa taikinapallo 2:een osaan ja kauli se ohueksi levyksi jauhoitetulla alustalla kaulimella. Vinkki kaulintaan! Taikinan kaulinta helpottuu huomattavasti, jos laitat alustalle leivinpaperin ja sen päälle hieman jauhoja ja sitten taikinapallon päälle hieman jauhoja ja levyn tuorekelmua ja kaulit taikinaa sen päältä.
Leikkaa haluamillasi muoteilla pikkuleivät, muista sama määrä kokonaisia ja "reitettyjä" pikkuleipiä ja siirrä ne leivinpaperilla päällystetylle pellille. Häränsilmien tekoon tarvitset muotin, joka leikkaa pois taikinan keskiosan. Sydänten tekoon samoin. Itse käytin tälläisia muotteja:


Paista 175° C:ssa n. 6-8 min. koosta riippuen.
Ota pikkuleivät uunista ja anna niiden jäähtyä rauhassa tasaisella alustalla. Levitä mieleistäsi marmeladia/hilloa täysinäisille pikkuleiville, enemmän keskelle kuin reunoille ja paina kevyesti reiälliene päälysosa paikoilleen. Voit ripottaa päälle vielä tomusokeria koristeeksi. Säilytä pikkuleivät lattapurkissa. 



 Romanttiset sydämet pikkuleivät  - maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, vegan
"Häränsilmät" pikkuleivät  - maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, vegan

2 kommenttia:

  1. Voi näyttää niin ihanilta.
    Meillä ollaan eletty lasten allergioiden vuoksi viljatonta, maidotonta, munatonta, soijatonta ja vaikka mitä -tonta elämää eikä arkiruokailu enää tuota niin harmia.
    Mutta pikkuleipiä en saa onnistumaan.
    Ehkä nyt kokeilen näitä!

    VastaaPoista
  2. Hei Tiina, itseani on ainakin lohduttanut vuosien varrella tassa "-tonta" ruokavaliossa, etta valttaa ainakin kauheasti lisaaineita, kun pitaa lahes kaikki itse valmistaa alusta asti. Mielestani vaikeinta on matkustaessa ja "ulkona syominen". Mulle onneksi soija kay...viela..;-). Suosittelen todella kokeilemaan tata reseptia, jos soijakaan ei kay. Meilla ne on havinneet hetkessa myos "kaikkiruokaisten" mahaan! Tein myos silla ihan yksinkertaisiakin pikkuleipia ja hyvalta maistuivat ilman hilloakin. Voit maustaa taikinaa ihan omien mieltymystesi ja perheen ruokarajoitusten mukaan, kokeilin tuota teepussin sisaltoa ja se antoin kivan aromin. Samoin raastetut appelsiinin-tai sitruunankuoret (miksei limekin!) antavat mukavasti makua. Ainoa huoleni oli loytaa oikea paistoaika, koska kaulin todella ohuen taikinan ja pienimmat koot vaikuttivat ensin liian "kuivilta", mutta kummallisesti seuraavana paivana eivat olleetkaan enaa niin kuivia...;-).Joten paistaessa taytyy vahan kokeilla, jokainen uuni on omanlaisensa. Toinen soijaton taikina, joka kay myos pikkuleiviksi loytyy tamana linkin takaa: http://nikkasbar.blogspot.it/2014/01/uudelleenviritetty-versio-viime-viikon.html, "Kimuranttia Kurmeeta" blogia pitava Kaverin aiti muokkasikin siita heille sopivat pikkuleivat, joten kay katsomassa hanenkin variaationsa.

    VastaaPoista