torstai 1. toukokuuta 2014

Maukasta Vappua!!! "Chiacchiere":t sopivat suomalaiseen vappuun ja muuttuvat helposti myös tippaleiviksi

Tein laskiaisen aikaan parikin kokeilua italialaisesta karnevaaliajan makeasta "chiacchiere"-leivonnaisesta onnistunein lopputuloksin ja "Kimuranttia Kurmeeta"-blogia pitävä Kaverin äiti kyseli minulta silloin kommenteissa, josko kyseinen leivonnainen sopisi tarjottavaksi myös vappuna ja itse asiassa hän osui todella nappiin, koska leivonnainen jo sellaisenaan sopii suomalaiseen vappuun (käy tästä katsomassa hänen versionsa chiacchiere-leivonnaisesta muunnettuna Vapun uusiin herkkuihin) ja lisäksi lisäämälla vain enemman nestettä, se muuntautuu herkulliseksi tippaleipätaikinaksi! 
Valitettavasti vasta eilen illalla ehdin kokeilemaan tippaleipien tekoa tällä reseptilläni. Tein vain pienen kokeiluerän, joka hupeni heti kättelyssä ja suurin osa nopeasti näpätyistä kuvistakin tietenkin tärähti siinä perheen hoputtaessa päästä maistelemaan...;-). Vähensin hieman tattarijauhojen määrää, lisäten sitten riisijauhoa, vaihdoin ruokosokerin fariinisokeriin ja tietysti lisäsin nestettä enemmän. Muuten ohje pysyi entisellään. Mulla oli vaikeuksia löytää sopivan pientä pursotinta, kun ei ollut edes tyhjää ketsuppipulloa tarjolla ja loppukädessa käytin "sac à poche"-pussia pikkuleipäpursottimella, joten näiden tippaleipien kiemurat on ympärysmitaltaan perinteisiä suurempia. Mutta eihän se muuta sitä pääasiaa....eli makua!
Lisäksi tein toisen pienen kokeiluerän gluteenittomia tippaleipiä puolittamalla täältä löytyneen ohjeen, koska halusin nähdä eron omaa kokeiluuni verrattuna, jonka pohjana oli tuo "chiacchiere"-taikina. Mukava yllätys oli, että sekä maku, että koostumus näissä tippaleivissä olivat hyvin samanlaisia!! Kamomillan tippaleivät olivat koostumukseltaan hieman "kuohkeampia", koska taikinassa oli vähän ksantaania/psylliumia ja vaativat hieman pidemmän kypsennysajan ja minun olivat hieman makeampia, johtuen ehkä rommiaromista. (Kts. alempi kuva, vasemmalla Kamomillan ohjella tehdyt tippaleivät ja oikealla omalla ohjeella tehdyt...kuten näkyy olemus on hyvin samanlainen. Valitettavasti tomusokeri oli jo ehtinyt imeytyä suurimpaan osaan leivonnaisista, kun maistajat eivät malttaneet odottaa, että ne olisivat jäähtyneet kunnolla...;-D)
Tässä ohje, jos haluatte vielä kokeilla. Huom. Tippaleipien muodon saamiseksi paistamiseen tarvitaan metallista rengasmuottia.


Tippaleivät  (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan) 
Ainekset  - noin 10 kpl:
95 gr riisijauhoa
30 gr tattarijauhoa
30 gr Maizena:a
1/2 tl viinikiveä (kaliumbitartraattia).  Suomessa voi ostaa apteekeista tai hyvinvarustetuista supermarketeista. Käsittääkseni viinikiven voi korvata ihan tavallisella leivinjauheella.
1/2 tl ruokasoodaa
35 gr fariinisokeria (myös ruokosokeri ja tavallinen sokeri sopivat)
25 ml neutraalia kasvisöljyä esim.maissiöljyä
125-160 ml kasvismaitoa (riippuu kuinka löysän koostumuksen haluaa antaa taikinalle, lisää nestettä vähitellen)
1 käsittelemättömän appelsiinin kuori raastettuna (myös sitruunan kuori käy)
1/2- 1 tl vaniljasokeria (maun mukaan)
(5-10 ml rommia)
uppopaistamiseen soveltuvaa kasvisöljyä
Valmistus:
Sekoita kuivat aineet keskenään laakeassa kulhossa tai yleiskoneen kulhossa. Käytä seulaa paakkujen estämiseksi. Lisää sokeri ja raastettu appelsiinin kuori. Sekoita hyvin.
Lisää joukkoon koko ajan sekoittaen tai koneen käydessä matalalla teholla kasviöljy ja sen jälkeen kasvismaitoa hitaasti ohuena nauhana, kunnes löysä taikina on muodostunut. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman vaniljasokeria. (Huom! Voit kokeilla taikinana sopivuutta paistamalla yhden tippaleivän ja vielä sen jälkeen tarvittaessa lisätä joko nestettä tai riisijauhoa.)
Siirrä taikina kulhosta pursotuspussiin tai esim. tyhjään ketsuppi-tai sinappipurkkiin.
Kuumenna öljy paksupohjaisessa teräskattilassa tai laakeassa korkelaitaisessa pannussa. Kokeile sen kuumuutta pursottamalla hieman taikinaa öljyyn. Lämpötila on oikea eli n. 180° C, jos taikinapala alkaa heti "poreilemaan". Aseta metallinen rengasmuotti öljyyn ja pursota taikinaa "sikinsokin" muotin sisään. Poista muotti tippaleivän ympäriltä noin 30 sek. kuluttua pihdeillä ja voit pursottaa uuden tippaleivän sen sisälle.
Tippaleivät kypsyvät todella nopeasti. Käännä niitä pihtien avulla ja nosta valmiit leivonnaiset seulan avulla imevän paperin päälle jäähtymään.  Huom! Varo öljyn ylikuumenemista!
Ripottele jäähtyneiden leivonnaisten päälle koristeeksi tomusokeria ja nauti.....
Hyvää Vappua ja kevään tuloa!!!! 
                                            Tippaleivä- maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan

3 kommenttia:

  1. Hienoja tippaleipiä olet tehnyt. :) Ehkäpä ensi vuonna meilläkin kokeillaan, nyt on upporasvakiintiö täynnä. ;) Viime vuonna kokeilin tehdä tippaleipiä kaikettomana tuolla kamomillan ohjeella, mutta koska soija ei meille käy, vaihdoin soijajuoman kaurajuomaan. Ei toiminut. Toisaalta miksi korjata jotakin mikä ei ole rikki. Tippaleivät olisi tehtävä itse, sen verran vaarallistaa hommaa tuo taikinan pursottaminen kuumaan rasvaan on ja kyllä lasten kanssa yhdessä tekeminen vaan on mukavaa. Ehkä siis mennään chiacchieren ohjeella tulevatkin vaput.

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mielta...eilen noita tippaleipia kokeilessani ajattelin juuri, etta lasten kanssa olisi vahan vaarallista puuhaa kun laitat ja poistat muottia, pursotat taikinaa jne...enemman saa taiteilla kuuman oljyn kanssa. Nuo chiacchiere:t ("CH" yhdistelma lausutaan kuten "K", eli sana lausutaan "kiakkiere:t") olivat mukavampia kypsentaa. Joten kylla mullakin siita tulee nyt seka Laskiaisen etta Vapun vakioherkku!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun selvensit artikulaatiota, ei tuo italia ole niitä vahvimpia kieliä. Meillä näiden nimeksi tuli vappukikkareet, joten ei ihan metsään mennyt. :D :D

      Poista