sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Plumcake......pehmeä, tuoksuva kakku vaikka aamiaiskahvin tai iltapäiväteen kanssa

Italiassa "plumcake" ei ole luumutorttu kuten nimestä kuvittelisi, eikä edes anglosaksinen, kanderaattuja (kuivattuja&sokeroituja) hedelmänpalasia sisältävä kakku, vaan nimi viittaa yleisesti uunissa kypsennettyyn, hyvin kohonneeseen, suorakaiteen muotoiseen leivonnaiseen. Vehnäjauhoista, rasvasta, munista, sokerista sekä yleensä myös jogurtista valmistettu taikina on koostumukseltaan "juoksevaa" ja se kypsennetään laatikkomaisessa muotissa. Valmis italialainen plumcake (huom. lausutaan Italiassa "plumkeik") muistuttaa koostumukseltaan suomalaista vaaleaa täytekakkupohjaa ja sille on tyypillistä nimenomaan tuo suorakulmainen muoto, (myös mignon-versioissa). Tästä pehmeästä leivonnaisesta pitävät kaikenikäiset ja yleensä sitä nautitaan aamupalalla tai iltapäivällä välipalana. Kaupoista löytyy monenlaisia plumcake-variaatioita, jotka sisältävät mm. suklaata, kirsikoita, sitruunaa, rusinaa, mutta ei luumuja...;-), mutta varmasti kotona valmistetut voittavat kaupan tuotteet lisäaineettomuudessaan!
Kun biokaupasta löytyi vihdoin pehmeää Silken tofua, päätin kokeilla plumcake:n valmistusta kotona. En ole sitä koskaan aiemmin yrittänyt, koska normaalisti taikinassa on ainakin 3 munaa, mutta kun olen viime aikoina enemmän tutkinut tuota kananmunan korvaamista keittiössä ja siitä teitäkin informoinut...;-), ajattelin rohkeasti muokata yhä löytämääni gluteenitonta banaaniplumcake-ohjetta  ja yllätykseni oli todella suuri, sillä leivonnainen kohosi niin hienosti uunissa ja valmis lopputulos oli todella kuohkea ja pehmeä!! Todella ihana aloitus päivälle ja iltapäivän kahvi tai teehetkeen!! 

Plumcake "Plain" eli Perusversio (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan)
ohje mukailtu tästä"Banaaniplumcake"-ohjeesta
Ainekset:
100 gr Silken tofu  (Alkuperäisessä ohjeessa: 3 kananmunaa)
130 gr hienoa sokeria
180 gr vegaanista kasvismargariinia sulatettuna (Alkuperäisessä ohjeessa: voita)
160 gr riisijauhoa
150 gr perunajauhoa
1 pss makeille leivonnaisille tarkoitettua vaniljalla makeutettua leivinjauhetta. (Tämä pussi on sisältää 16 gr leivinjauheseosta, joka on tarkoitettu 500 gr:lle jauhoja eli Suomessa voita laittaa leivinjauhetta suhteessa jauhojen määrään + vähän vanilja-aromia halutessa)
1 rkl vaniljasokeria  (Alkuperäisessä ohjeessa: vaniliinia)
ripaus suolaa   
1 prk (1,25 dl) kasvisjogurttia (Alkuperäisessä ohjeessa: BANAANIjogurttia). Huom! Ensimmäisessä kokeilussa käytin kotona ollutta VANILJAsoijajogurttia, joka antoi todella hyvän vaniljaisen aromin kakkuun, mutta ei välttamättä sovi, jos ei ole vaniljaisen maun ystävä
1 dl omenasosetta  (Alkuperäisessä ohjeessa: 1/2 muussaattu banaani)
1 raastettu käsittelemättömän appelsiinin kuori (Ei alkuperäisessä ohjeessa)
LISäVINKKI taikinan valmistukseen: Nyt kaksi kertaa leivonnaista tehneenä, suosittelen lisätä veitsen kärjellisen KURKUMAA tai SAHRAMIA taikinaan antamaan vähän väriä, koska riisi-& perunajauhon yhdistelmä saa aikaan värittomän ja siis hieman "aneemisen" näköisen leivonnaisen, vaikka maku onkin loistava.
Valmistus:
Jos haluat lisätä appelsiinin kuorta aromiksi, pese ja kuivaa appelsiini. Raasta kuori.
Rasvaa ja jauhoita kakkuvuoka sopivalla jauhoilla.
Laita kulhoon haarukalla muussattun silken tofun kanssa sokeri ja suolaripaus.  Vatkaa ainekset keskenään kunnolla, jotta "vaahdosta" tulee kuohkea. Itse vatkasin ensin monitoimikoneella ja sen jälkeen vielä käsin, jotta saisin ilmaa seokseen. Lisää sulatettu margariini, jogurtti ja omenasose (tai muussattu banaani) sekä halutessasi raastettu appelsiinin kuori. Sekoita ainekset keskenään kevyesti.
Sekoita toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri hyvin keskenään. Käytä siivilää paakkujen välttämiseksi. Kaada jauhoseos muiden aineiden joukkoon sekoittaen kevyesti koko ajan. Jatka sekoittamista n. 1-2 min., kunnes taikina on tasainen. *)Päivitys alla
Laita uuni päälle staattiselle lämmölle 180°C. Levitä taikina kakkuvuoan pohjalle ja laita se vielä KYLMääN(!) uuniin ja paista n. 30-35 min., kunnes kakku on päältä kullanruskea. Kokeile kypsyyttä hammastikulla, sillä kypsä kakku jää todella vaalean väriseksi.

Anna kakun levätä vuoassaan ainakin reilu kymmenen minuuttia ennen sen kumoamista. Kumoa kakku lautaselle ja anna sen jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Voit laittaa päälle tomusokeria koristeeksi. Voit nauttia viipaaleet ihan sellaisenaan tai laittaa niiden päälle lempihilloasi lisää makua antamaan.
*)Päivitys: MUSTIKKA&PääRYNä PLUMCAKE: Tein perjantaina uuden variaation plumcacke:sta, koska halusin rikastuttaa sen makua ja tälläkin kertaa leivonnainen kohosi hienosti!! Käytin omenasoseen sijasta 1/2 muussattua banaania kuten alkuperäisessä inspiraatioreseptissä ja jogurttina oli tällä kertaa MAUSTAMATONTA soijajogurttia, johon lisäsin lusikallisen vaniljasokeria.
Suklaahiput (suosittelen kokeilemaan variaatioita suklaahipuilla, jos suklaa sopii ruokavalioon!) olisivat sopineet loistavasti seuraksi, mutta kaakaolle allergisena, lisäsin taikinaan ennen vuokaan levittämistä lisämakua antamaan yhden pienen kuutioiksi paloitellun päärynän ja kourallisen kuivattuja mustikoita. Tässä kuvat tuloksesta:












                                   "Italialainen Plumcake"   - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan
Kakusta tuli erinomaisen makuinen ja mehevä, mutta "kostea" päärynä aiheutti kypsennysajan pitenemisen, eli kypsenkin plumcake:a reilut 40 min. ja olisin voinut kypsentää vähän enemmänkin ilman, että kakku olisi kuivunut, tai sen koostumus kärsinyt. Käytin ensimmäisen kerran kuivattuja mustikoita leivonnassa ja oman makuni mukaan tuoreet mustikat toimivat paremmin makua antavana tämäntyppisessa leivonnaisessa, joten ensi kerralla käytän niitä.
VINKKI PLUMCAKE-variaatioon: Seuraavalla kerralla aion kokeilla SITRUUNA-aromin (raastettua sitruunankuorta&-mehua) ja UNIKONSIEMENIEN yhdistelmää.
VINKKI KESäISEEN JäLKIRUOKAAN TAI JUHLAPöYDäN TARJONTAAN (Ohje tulossa piakkoin ja siinä on käytetty yhtenä raaka-aineena plumcake-pohjaa):  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti