tiistai 14. lokakuuta 2014

"Kanaa Zabanien tapaan"....maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön ja soijaton koko perheen uunissa kypsennetty kanaherkku!

On kulunut jo yli vuosi siitä kun viimeksi pääsin käymään siskoni luona Israelissa. Hän pitää siellä perheineen vuohifarmia nimeltaan "Shvil lzim" (tarkoittaa vuohipolkua) idyllisessä, pienessä kylässä Tel Avivin ja Jerusalemin välimaastossa. Farmilla voi tutustua vuohien elämään ja vuohenmaitojuustojen tekoon, ja näitä farmin tuotteita voi maistella (kuten myös muita ihania israelilaisen keittiön ruokia) pihapiirin tunnelmallisessa kahvilaravintolassa ja niitä voi ostaa myös mukaansa ravintolan yhteydessä olevasta pienestä putiikista. Putiikista löytyy muitakin vuohenmaitotuotteita, kuten jogurtteja, "dulce de leche":ä, tuoreita lähituotteita sekä ihania piensisustustavaroita ja muuta mukavaa... Tuo paikka on syvällä sydämessäni...kauniine maisemineen se on todellinen pieni paratiisi! Sitä paitsi siskoni anoppi on "aivan tajuttoman" taitava kokki, joka taikoo keittiössään huikeita makuelämyksiä....myös minulle! Siskoni anoppila taitaakin olla ainoa paikka, jossa nousen viimeisenä pöydästä ja heillä syötyäni, menen aaah...niin tyytyväisenä pullean mahani viereen nukkumaan....;-). Tulee aina fiilis, kuin olisi joulu...vaikka oltaisiin keskellä kesääkin!!!
Tarkoituksenani olisikin koota kaikista noista herkkuruoista tarkemmat ohjeet, jotta voisin niitä täällä blogissani jakaa, mutta viime viikkoina on tehnyt niin mieli noita makoisia, eksoottisemmankin makuisia ruokia, että päätin kokeilla kotikeittiössäni yhtä heidän kanareseptiä hieman mukailtuna. Muistan tästä ohjeesta, että siskoni valmistaa sen käyttämällä kuivattua sipulikeittoaines-pussia kanan mausteeksi, joten silloin ei tarvitse muita mausteita ollenkaan. Sitten hän lisää kuivatut aprikoosit ja luumut kanapalojen joukkoon, kaataa päälle appelsiinimehua ja sitten vain pata uuniin kypsymään.
Koska tuo sipulikeittoaines ei mulle yleensä sovi (Huom! Suomessa pitäisi olla myynnissä  ainakin "Rainbow Sipulikeittoaines", joka on valmistajan mukaan myos maidoton ja gluteeniton.), kehitin oman sipulimausteseoksen ja ruoasta tuli kyllä niin hyvää, että tein melkein heti sitä uudestaan! Yhdellä kerralla minulla ei ollut tarpeeksi appelsiinimehua, joten käytin sen lisänä sekä appelsiinista puristettua, että Tropicanan greippituoremehua. joka sopi ohjeeseen mainiosti, samoin kuin kypsennyksen loppuvaiheessa lisäämäni raastettu appelsiininkuori, joka täydentää ihanasti tämän ruoan makeansuolaista aromia. Ja kun normaalisti sipulia, sekä kuivattuja hedelmiä välttelevä mieheni sanoi, ettei ole näin hyvää kana syönyt (paitsi tietysti siskoni anoppilassa...;-D), tulos on taattu ja ohje vielä kokille tosi vaivaton!!!


Kanaa Zabanien tapaan  (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton)
Ainekset (4:lle):
4 koipireisipalaa tai kanan paloja (koipia & reisiä) riittävästi syöjää kohden
*1-2 sipulia (kelta-tai salottisipulia)
n. 3 -4 rkl oliiviöljyä
*paprikajauhetta
*inkiväärijauhetta
*sitruunapippuria
*kanelia tai/ja kardemummaa ripaus
*mustapippuria
*suolaa
(*valkosipulijauhetta ripaus halutessasi)
kuivattuja aprikooseja n. 8-10
kuivattuja luumuja n.8-10
n. 2-2,5 dl appelsiinimehua (tai vaihtoehtoisesti sekä appelsiini-ja greippituoremehua)
(halutessasi 1 käsittelemättömän appelsiinin kuori raastettuna)

* mikäli voit käyttää sipulikeittoainesta, voit hieroa sen kanapalojen pintaan ja siten et tarvitse valmistuksessa ollenkaan näita aineksia.

Valmistus:
Laita ensin  kuivatut aprikoosit ja luumut veteen hieman pehmenemään.

Kuori sipuli(t) ja leikkaa ne todella pieneksi, ohueksi sipulisilpuksi, makusi mukaan yksi tai kaksi. (Meillä laitettiin vain yksi, mutta sekin riitti hyvin makua antamaan. Israelissa laitettaisin varmaan ainakin 3, joten sipulien käyttö on kuten aina....makukysymys...;-D)

Laita pannulle/laakeaan kattilaan 2 -3 rkl öljyä ja kuullota silpulisilppu miedolla lämmöllä, kunnes se alkaa saamaan kullanruskeaa väriä. Ole tarkkana, ettei sipuli yhtään käristy tai pala! Sammuta lämpö ja siirrä pannu/kattila syrjään vähän jäähtymään.

Sekoita sillä välin toisessa kulhossa n. 1 rkl oliiviöljyä, kunnon "tujaus"  paprikajauhetta (ainakin 1/2 tl = 2,5 ml), inkiväärijauhetta (noin maustemitallinen = 1 ml) ja sitruunapippuria (ainakin 1/2 tl= 2,5 ml). Lisää ripaus kanelia (ja/tai kardemummaa) ja pyöräytä joukkoon hieman mustapippuria. Halutessasi voit lisätä joukkoon ripauksen valkosipulijauhetta. Sekoita mausteet ja lisää joukkoon vielä suolaa (n. 1 1/2 tl tai vähän enemmän, riippuen palojen määrästä&koosta) ja sekoita.

Lisää joukkoon hieman jäähtynyt sipulisilppuöljyseos ja sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään.
Lisää kananpalat yksitellen kulhoon ja hiero mausteöljyseosta huolellisesti joka puolelle. Toista käsittely kaikille paloille.
Voitele uunivuoka kevyesti oliiviöljyllä. Tämän jälkeen voit toimia kahdella tapaa:
A) nopeampi valmistustapa:
Laita kananpalat uunivuokaan. Lisää palojen väliin ja ympärille valutetut aprikoosit&luumut ja kaada palojen päälle appelsiinimehua (tai appelsiini-ja greippituoremehun seos).
Ripottele hieman suolaa palojen päälle ja laita vuoka uuniin (kiertoilma) 200° C.

B)- käyttämäni valmistustapa (hieman hitaampi):
Laita jo edellä käytetty pannu/kattila uudestaan lämpenemään ja lisää maustetut kanapalat ruskistumaan hetkeksi molemmin puolin. Siirrä kattila/pannu syrjään.
Laita kananpalat uunivuokaan. Lisää palojen väliin ja ympärille valutetut aprikoosit&luumut.
Kaada ed. käytettyyn pannuun/kattilaan hieman mehua ja kuumenna hetken ajan seosta, niin että saat "liotettua" nesteeseen mukaan kaikki pannulla/kattilassa olevat "jäämät". Sammuta lämpö ja kaada neste palojen päälle. Lisää joukkoon loput appelsiinimehut (tai appelsiini-ja greippituoremehun seos).
Ripottele hieman suolaa palojen päälle ja laita vuoka uuniin (kiertoilma) 200° C.


Kummassakin valmistustavassa, paista ensimmäiset 20 min. 200°:ssa käännellen kanapalat aina 10 min. välein. Näin kana sai todella kauniin pinnan joka puolelle ja liemi pitää sen kaikkialta pehmeänä. Laske sitten lämpöä 180°C:een ja paista toiset 20 min., samoin 10 min. välein paloja käännellen. (Maista kypsennyksen puolessa välissä lientä ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.)

Halutessasi voit ripotella raastetun appelsiininkuoren palojen päälle viimeisten 10 min. ajaksi. Suosittele, koska se antaa todella hyvän lisäaromin ruoalle!!! (Mikäli palaset näyttävät liian vaaleilta (ei yleensä), voit laittaa grillivastuksen päälle aivan viimeisten minuuttien ajaksi.)
Kanan pitäisi olla nyt ihanan tuoksuvaa ja pehmeää sekä liemen sopivasti kokoon keräytynyt kastikkeeksi. Valuta kastiketta hieman palojen päälle ja nauti vaikka riisin, salaatin tai uuniperunoiden tai perunamuusin kera!!

Huom! Mikäli et pidä koipi-/reisipaloista, löydät vain rintafileen leikkeistä tehdyn version täältä!

Kanaa Zabanien tapaan - (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton)

3 kommenttia:

  1. Kiitos Annika! Kokeilen todellakin tätä. Meillä syödään paljon kanaa. Mietin vain että koska tykkään laittaa (lapset syövät mieluiten) fileitä tai leikettä, niin tuleeko niistä yhtä hyvää. :) terv. Elisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Elisa,
      Kyllä se onnistuu myös fileiden/leikkeiden kanssa, vaikka rintalihan olessa rasvattomampaa, tulos ei varmaan ole yhta "mehevä", vaan liha voi olla "kuivempaa" (riippuu myös palojen koosta), sillä reidessä/koivessa on kuitenkin sitä kanan omaa rasvaakin mukana. Ohjeessa olevan mehun pitäisi kylla pitää rintapalatkin suht'mehevinä. Jos käytät jo valmiita leikkeita myös kypsennysaika lyhenee kunnolla riippuen leikkeiden paksuudesta (niitäkin on nykyisin tarjolla monenkokoista!) ja mehuakaan ei tarvita niin paljoa. Samoin rintapaloissa, riippuu, laitatko kokonaisina tai onko jo paloina. Miten olit ajatellut käyttää noita rintapaloja?
      Meillä kyllä myös kaikista "nirsoin syöjä" (mausteita ei saisi olla, puhumattakaan kuivatuista hedelmistä tms., kanasta yleensä vain rintaleikkeet käyvät, muista paloista tulee "juttua",) on pistellyt poskeen tätä ruokaa hyvällä ruokahalulla, ehkä siksikin, etta "juttua" välttääkseni, en ole etukäteen sanonut, mitä olen ruokaan laittanut...;-). Viimeksi viikko sitten nopeasti tyhjentyneen lautasen jälkeen kommentti oli "Ai, tää liha oli kanaa.....en olisi uskonut!". En tiedä, mitä lihaa hän kuvitteli syövänsä, mutta pääasia, että maistui!!! ;-D
      Taidanpa tehdä tänä iltana "kokeen" parilla leikkeellä ja laitan sitten tähän postaukseen päivitystä fileiden/leikkeiden osalta ainesmääriin/kypsymisaikaan ja lopputulokseen.

      Poista
    2. Hei Elisa,
      kokeilin myos leikkeilla, hyvaa tuli...katso postauspaivitykseni aiheeseen (18.10).

      Poista