torstai 29. toukokuuta 2014

Makeaan hetkeen raikas, marjainen "Valetiramisù"...... Nikka's Bar:in variaatio mansikkaisesta Tiramisù:sta

Italiassa Tiramisù:n alkuperä on aika epäselvä, koska jokainen maakunta haluaisi olla tämän afrodisiakaksi uskotun herkun keksijä. Eniten vääntöä alkuperästä käydään Toscana, Piemonten ja Veneton välillä. Virallinen versio kertoo Tiramisù:n syntyneen suurherttuan Cosimo de Medici:n vierailun kunniaksi Sienassa 1700-luvulla. Kondiittorit halusivat valmistaa leivonnaisen, joka kuvastaisi valtavasti makeaa rakastavan suurherttuan persoonallisuuutta ja suurutta. Niinpä valmistettin Tiramisù, jota tuolloin kutsuttiin "zuppa del duca" (kirjaimellisesti käännettynä "herttuan keitto") ja suurherttua vei sitten reseptin mukanaan kaikkialle Italiaan. Epävirallinen versio taas kertoo, että Tiramisù:n keksi torinolainen kondiittori Cavourin kreivin, Camillo Benso:n kunniaksi kannustaakseen häntä vaikeassa tehtävässään yhdistää Italia.
Olipa tämän herkun alkuperä missä maakunnassa tahansa, se on tunnettu joka puolella maailmaa ja siitä on olemessa varmaan kymmenittäin eri variaatiota. Viime vuosina olen nähnyt tarjolla entistä enemmän mansikoista valmistettua Tiramisù:a, joka nyt viikonloppuna innoitti minua kokeilemaan "kaiketonta" versiota mustikoista ja vadelmista. Kuten monesti, tätäkään herkkua, en ole koskaan maistanut, en alkuperäisenä, enkä mansikkaisena, joten voin vain hieman kuvitella, miltä se voisi maistua....mutta maistatin valmista herkkua miehelläni saaden sille täyden tunnustuksen ja omastakin mielestä tämän jälkkärin maku on herkullinen!!!!
Marjainen "Valetiramisù" (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön ja halutessasi myös vegan)
Ainekset:
Reilu pala plumcake:ia (ohje täällä) tai samantyyppistä pehmeää kakkua (esim. sokerikakku) tai maidottomia, munattomia&gluteenittomia savoiardityyppisiä keksejä
Ainekset kostutukseen käytettävään sitruunaliemeen:
1/2  sitruunan puristettu mehu
vajaa 1 dl vettä
3-5 rkl sokeria (tavallista tai ruokosokeria)
Ainekset kermaiseen kastikkeeseen (idean sain täältä, jota sitten muokkasin omaan reseptiin sopivaksi):
300 gr kasvismaitoa (esim. soija-, kaura- tai riisimaitoa)
15 gr riisijauhoa  
6 gr Maizenaa
ripaus kurkumaa tai sahramia
15  gr vegaanista kasvismargariinia
30 gr  hienoa sokeria
1/2 raastettu käsittelemättömän sitruunan kuori
100 gr kasviskermaa esim. soija-, kaura- tai riisikermaa (Huom! Voit käyttää myös pelkästään kasviskermaa, mutta silloin määrän täytyy olla 150 gr.)
50 gr Silken Tofua (Huom! Jos käytät pelkästään kasviskermaa, et tarvitse silloin tofua.)

ripaus  vaniljasokeria 
1-2 rkl tomusokeria tai hieman enemmän
Lisäksi:
marjoja (vadelmia ja mustikoita, mutta jos mansikat sopivat ruokavalioon, miksei niitäkin) makusi mukaan
Halutessasi voit paahtaa hiukan plumcake:in tai kakun muruja pannulla ja käyttää niitä koristeluun
Valmistus:
Kaada kulhoon 50 gr kasvismaitoa. Lisää hitaasti jauhot, maissitärkkelys ja ripaus kurkumaa tai sahramia koko ajan hyvin sekoittaen, niin ettei seokseen muodostuisi paakkuja.
Laita jäljellä oleva kasvismaito (250 gr) pieneen kattilaan miedolle lämmölle ja sulata sen joukkoon kasvismargariini, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunankuori. Sekoita ainekset hyvin keskenään.
Nosta lämpöä ja annan seoksen kiehahtaa ja lisää sitten sen joukkoon ohjeen alussa valmitettu seos maidosta&jauhoista. Laske lämpöä pienelle ja sekoita hyvin vispilällä noin 2/3 min. ajan. Sulje lämpö ja anna kastikkeen jäähtyä.
Jos käytät Silken Tofua ja kasviskermaa: Murskaa Silken tofu hyvin haarukalla ja sekoita se sileäksi seokseksi kasviskerman kanssa.
Vatkaa kasviskerma tai kasviskerma&pehmeä tofuseos tomusokerin kanssa kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa tomusokeria.
Yhdistä jäähtynyt kastike kuohkeaksi vatkatun kermaseoksen kanssa sekoittaen varovasti alhaalta ylöspäin.
Laita pieneen kattilaan puristettu puolikkaan sitruunan mehu, vesi ja sokeri, sekoita ja keitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan, kunnes ainekset ovat hyvyin sulaneet ja seos on hieman kiinteämpi. Anna jäähtyä.
Ota esille astiat, joihin kokoat tiramisù:t, itse käytin ihan juomalaseja.
Jos käytät plumcake:a tai muuta kakkua: Paloittele plumcake tai kakku pieniksi paloiksi ja aloita kerrosten kokoaminen seuraavasti: Laita ensin pohjalle kerros kakkupaloja. Lisää niiden päälle hieman sitruunalientä. Lisää kerros kastiketta ja sen päälle marjoja makusi mukaan. Laita uusi kerros kakkupaloja, hieman sitruunalientä, kastiketta ja marjoja. Jatka näin niin monta kerrosta kuin haluat ja astiasi koko sallii (taisin tehdä 3 kerrosta per lasi) ja lisää päällimmäiseksi marjoja tai paahdettuja kakun muruja. 
Jos käytät savoiardityyppisiä kekssejä: Kastele keksit nopeasti sitruunaliemessä ja laita tarjoiluastian pohjalle. Lisää ensin kerros kastiketta ja sen päälle marjoja makusi mukaan. Laita uusi kerros sitruunaliemeen kastettuja keksejä, mutta nyt toiseen suuntaan kuin ensimmäisen kerroksen keksit. Lisää kastiketta ja marjoja ja jatka kerrosten kokoamista kuten edellä.
Anna valmiiden tiramisù-annosten maustua rauhassa jääkaapissa ainakin muutaman tunnin ajan tai mielellään yön yli ennen tajoilua. Mielestäni nämä herkut olivat seuraavana ja sitä seuraavana päivänä ehdottomasti maukkaampia kuin muutaman tunnin jälkeen!!!

"Marjainen valetiramisù"  - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan
Vinkki: Halutessasi voit lisätä pienen tilkan limoncelloa, maraschinoa, amarettoa tai Conitreau:ta sitruunaliemeen makua antamaan, mutta todellakin vain pienen tilkan, muuten sen maku tunkee liikaa esiin rikkoen marjojen ja kerman herkän yhdistelmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti