tiistai 7. lokakuuta 2014

"Kaiketon" pehmeä päärynäpiirakka...mehevä lohtuleivonnainen syksyn pimeneviin iltoihin

Viikonlopulla tuli vaihteeksi kokeiltua toisenlaista piirakan tekoa, johon inspiraatio lähti Vegolosi-sivuston vegaanisesta spelttipiirakan tekotavasta, nimittain siina ensin vatkattiin kasviskerma sokerin kanssa. Halusin kokeilla miten tämä toimenpide vaikuttaisi piirakkataikinan muototumiseen ja antaisiko se mehevämmän lopputuloksen, kuten kuvittelin. Ja onneksi hedelmäpuolellakin oli ruhtinaallisesti jäljellä niitä (iänikuisia) päärynöitä....;-) Voisin varmaan kohta perustaa "Pelastakaa päärynät"-onluksen (ONLUS  tarkoittaa täällä voittoa tavoittelematonta yleis-hyödyllistä järjestöä), koska aika usein olen noita poloisia pelastanut "toisiokäyttöön" kokeiluihini...on ainakin tullut tehtyä päärynöitä viinissä pariinkiin otteeseen, päärynärisottoa, päärynäjäätelöä ja plumcake:iin olen niitä laittanut..
Tein tämän piirakan kahteenkin kertaan, koska ensimmäinen yritys oli mennä hieman mönkään; ensiksi, koska minulla hurahti hieman liikaa ksantaniaa jauhoseokseen ja toiseksi, koska malttamattomuudessani lisäsin jauhot liian nopeasti ja liian paljon, joten jouduin korjaamaan tilannetta lisäten muutaman lusikallisen kasvismaitoa. Vaikka taikina olikin maultaan lupaavan herkullinen, se oli koostumukseltaan hieman liian kiinteä ja paistuessa muuten kyllä hyvänmakuinen piirakka jäi vähän raskaaksi, joten syötyämme tämän piirakan, päätin yrittää uudestaan kevyemmällä kokoonpanolla. Toisella yrityksellä piirakasta tuli todella pehmeä ja sisältä päärynälohkojen ansiosta hieman kostea, aivan mahtavan maukas piirakka, joka....loppui hetkessä...;-D.

Pehmeä Päärynäpiirakka (maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan, halutessasi myos soijaton) - Mukaeltu Vegolosi-sivuston  "Torta vegana pere e cannella"-ohjeesta

Ainekset:
2 dl kasviskermaa (esim. soija-tai kaurakermaa)
100 gr ruokosokeria tai tav.hienoa sokeria
ripaus suolaa
100 gr gluteenitonta jauhoseosta (jauhoseos koostui: 105 gr riisijauhoa, 53 gr perunatärkkelystä,  20 gr tapiocajauhoa (tai Maizenaa), 1/2 tl psyllium:ia ja vajaa 1 tl ksantaanikumia, josta mittasin 100 gr) tai sopivia jauhoja.
20 gr maissitärkkelystä (Maizena)
1/2 tl vaniljajauhetta (tai 1 tl vaniljasokeria )
kanelia maun mukaan
4,5 gr leivinjauhetta  (käytin biologista, veganista leivinjauhetta eli 4,5 gr. oli suhteessa 125 gr:aan jauhoja)
30 gr miedonmakuista kasvisöljyä (käytin maissiöljyä)
2  pienehköä päärynää (käytin Williams-lajiketta 
Valmistus: 
Rasvaa ja jauhoita pyöreä noin 23-25 cm:n piirakkavuoka sopivalla jauhoilla. Laita uuni kuumenemaan 200° C.
Pese ja puolita päärynät. Leikkaa pois kannat ja siemenkodat.
Vaahdota ensin kasviskerma, sokeri ja ripaus suolaa yleiskoneella tai sähkövatkaimella reippaalla teholla. Vatkaa kunnolla, jotta vaahdosta tulee kuohkea. Lisää joukkoon vaniljajauhe (tai sokeri) ja sekoita kevyesti.
Sekoita sillä välin toisessa kulhossa jauhoseos ja maissitärkkelys hyvin keskenään. Käytä siivilää paakkujen välttämiseksi.
Lisää taikinaan pienissä määrissä, koko ajan matalalla teholla sekoittaen, ensin jauhoseos ja sitten hieman kanelia maun mukaan. Huom! Taikinan pitää olla koostumukseltaan todella löysä, joten jos käytät toisenlaista koostumusta olevaa jauhoseosta tai jauhoja, lisää niitä hitaasti, tarkistaen samalla, että taikina pysyy löysänä. Tämän takia suosittelen leivinjauheen lisäämistä erikseen.
Lisää joukkoon leivinjauhe ja sekoita. Lisää kasvisöljy mukaan nauhana, samoin koko ajan kevyesti sekoittaen.
Sekoita taikinaa matalalla teholla, kunnes se on yhtenäinen, mutta kuitenkin vielä löysä seos.
Huom! Mikäli taikina kuitenkin vaikuttaa jostain syystä liian kiinteältä, voi lisätä joukkoon pienen määrän kasvismaitoa lusikoittain ja aina välillä sekoittaen (kuten tein ensikokeilussa), mutta se ei välttämättä takaa samaa pehmeää lopputulosta. Maista taikinaa...eikö muuten olekin hyvää..;-D! Lisää kanelia, jos haluat sen maun tuntuvan enemmän ja sekoita.
Kaada taikina jauhetettuun vuokaan ja levitä nopesti tasaisesti joka puolelle.
Kuori ja leikkaa päärynäpuolikkaat ohuiksi viipaleiksi. Lisää päärynäviipaleet koristeellisesti taikinan päälle, painaen keveästi jokaista viipaletta taikinaan. Ripottele päälle kanelia&sokeria maun mukaan.
Laita piirasvuoka uuniin ja paista uunin keskitasolla noin 30-40 min. uunista riippuen. Paista ensin 20-30 min. 200° C:ssa ja laske sitten uunin lämpöä 180° C:een ja paista vielä 10-20 min., niin että piirakka on päältä hieman kullanruskea ja alkaa irtoamaan laidoilta. Testaa kypsyyttä hammastikulla 30 min. jälkeen. (Pidin uunissa piirakkaa yhteensä 40 min. 20" 200° + 20" 180°).
Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. 
           "Pehmea päärynäpiirakka" - maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegan, halutessasi soijaton




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti